ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβουλεύσεων συνέχεια με τους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία

Συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων του κουαρτέτου για να οριστικοποιηθούν τα δεδομένα αλλά και οι στόχοι ώστε στη συνέχεια να συμφωνηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

 

 

Σήμερα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί σήμερα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης είχαν το πρώτο τετ – α – τετ με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η επιδείνωση της οικονομίας ανέτρεψε τις προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα με αποτέλεσμα να χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

To ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της μαραθώνιας συνάντησης . Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν αρχικά στο βάθος της ύφεσης, της ζημιάς που θα προκαλέσει αυτή στη συνέχεια, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε στο τέλος του προγράμματος μετά από τρία χρόνια να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η μεγάλη "μάχη" πάντως θα δοθεί στο ποια θα είναι τα μέτρα αλλά και ποια μορφή θα έχουν καθώς οι δανειστές δεν αποκλείεται να ζητήσουν περικοπές και φόρους. Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δανειστές ζήτησαν επιτακτικά ελαφρύνσεις για τον μεγάλο πλούτο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται στα “σκαριά” περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Διαβάστε επίσης: