ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 24ης Απριλίου – Δημοσιονομικό, φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά στο τραπέζι

Με την κλεψύδρα να μετράει αντίστροφα και ένα εξωτερικό περιβάλλον ιδιαίτερα ασφυκτικό, με συνεχείς αναφορές σε «ατύχημα» ή σε έξοδο της χώρας από το ευρώ, τα περιθώρια για την Αθήνα έχουν στενέψει ιδιαίτερα και ως μόνη λύση διαφαίνεται μια συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ή έστω σε μία έκτακτη συνεδρίαση του, στο παρά πέντε της εκπνοής του χρόνου, όπως προβλέπει η συμφωνία της δίμηνης παράτασης που ορίστηκε την 20η Φεβρουαρίου.

Ούτε μία ημέρα δεν μπορεί να πάει χαμένη για το Μαξίμου και οι διεργασίες είναι πυρετώδεις.
 
Σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group, με τη νέα μορφή των θεματικών ενοτήτων. Με την  αρχή να γίνεται για τα δημσιονομικά ζητήματα. Η κυβερνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να κλείσει με εθελοντικές πληρωμές χρεών από τους φορολογουμένους, στα πλαίσια των ρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να καταφύγει σε νέους φόρους ή περικοπές μισθών και συντάξεων. Για το σκοπό αυτό δεσμεύεται να εφαρμόσει πολύ αυστηρά φοροελεγκτικά μέτρα, για να εισπράξει τους υφιστάμενους φόρους και να κλείσει τις τρύπες για φοροδιαφυγή.
 
Στη συνέχεια τα Brussels Group θα συνεδριάζουν σχεδόν μέρα παρά μέρα ή και συνεχόμενα, ώστε μόλις  κλείνει ένα θέμα, να πηγαίνουν στο επόμενο.
 

Από την πλευρά τους οι δανειστές θέτουν και αυτοί τις δικές τους «κόκκινες γραμμές», όχι μόνο για τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά θέματα, αλλά και για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
 
Παρότι η Αθήνα δεσμεύεται ήδη δημοσίως ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια» για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα 50 ή και νωρίτερα, τα οποία είχε εντοπίσει από καιρό η «πρώην Τρόικα» για τις συντάξεις τραπεζικών κλπ, δεν φαίνεται πάντως να αρκούνται σε αυτά οι θεσμοί. Δεν κατανοούν μάλιστα τις «κόκκινες γραμμές», όπως τουλάχιστον τις θέτει η κυβέρνηση, και ζητούν δράση τώρα και ξεκάθαρες αποφάσεις.
 
Έστω και αν δεν βάζει νέα μέτρα στη λίστα Βαρουφάκη, η κυβέρνηση ανεβάζει την απόδοση των μέτρων που προτείνει κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε περίπου 7 δισ. έναντι 6,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε πριν περίπου δέκα μέρες.
 
Ωστόσο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει στα προτεινόμενα μέτρα αυξήσεις στον ΦΠΑ, ουσιαστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κλπ. Ισχυρές ενστάσεις υπάρχουν από τους θεσμούς και στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση βάζει πλέον σε αναπτυξιακή και όχι εισπρακτική βάση.
 
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα παίξει πάντως το θέμα της ρευσtότητος, καθώς την Πέμπτη συνεδρiάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να στείλει  μήνυμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
 
Πολλαπλά μηνύματα αναμένονται τις επόμενες ώρες όμως και από την Ουάσιγκτον, καθώς το ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το ελληνικό ζήτημα, ενώ την Πέμπτη θα έχουν μία ιδιότυπη συνάντηση στην έδρα του Ταμείου ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο του Brookings με θέμα «η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της» ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε θα δώσει ομιλία με τίτλο: «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Διαβάστε σχετικά: