ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σιγή ιχθύος», διάχυτη αισιοδοξία – Κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία – Χρήματα στην Ελλάδα ως το τέλος του μήνα

Πιο…«ήσυχες» από ποτέ, αλλά μάλλον και πιο καρποφόρες  από τις εδώ και δυόμισυ μήνες επαφές, ήταν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, το Γάλλο πρόεδρο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με μια διάχυτη αισιοδοξία στον «αέρα» αλλά ελάχιστα λόγια, καθώς η  προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού αναβλήθηκε.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ωστόσο αποπνέει  «μυρωδιά» σύγκλισης των δύο πλευρών σε μια ενδιάμεση λύση, καθώς φαίνεται πως αναζητείται φόρμουλα ώστε να ανάψει το πράσινο φως για να υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας πριν τις 30 Απριλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα καταβολής μισθών, συντάξεων, αλλά και πληρωμής των δανειακών αναγκών, ενώ ταυτόχρονα να συνεχιστούν εντατικά οι διαπραγματεύσεις.

Ο βασικός στόχος παραμένει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και μια συνολική συμφωνία στα τέλη του Ιουνίου.

Όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ φαίνεται ότι συμφωνείται πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται φέτος κοντά στο 1,5% πολύ μικρότερο απ' ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο, όμως παρά τα αιτήματα των δανειστών η Ελλάδα δεν φαίνεται να κάνει πίσω σ τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρκούμενος σε μια σύντομη δήλωση, με την οποια εξέφρασε την αισιοδοξία και την εκτίμηση οτι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, η δε Άνγκελα Μερκελ,, έκανε μόνο μια αναφορά στο θέμα, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να μην ξεμείνει απο ρευστό η Ελλάδα. 

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group, το ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».

Επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ολάντ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε σχετικά: