GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τα μυστήρια της Βίβλου που έλυσε η Επιστήμη

Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με αινίγματα που ακόμη και τόσους αιώνες μετά δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις.

Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και άλλοι ειδικοί που έχουν εφαρμόσει την τεχνογνωσία τους σε μερικά από τα μυστήρια της Βίβλου.

Ας δούμε την εξήγηση που έδωσαν ή επιχείρησαν να δώσουν

Είναι η Ιερά Σινδόνη το σάβανο του Ιησού;

Το Ευαγγέλιο αναφέρει ότι το σώμα του Ιησού τυλίχθηκε σε σάβανο προτού ταφεί. Όλοι ψάχνουν να βρουν αυτό το άγιο ύφασμα.

Είναι η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο αληθινό κειμήλιο της Σταύρωσης ή πρόκειται για απάτη;

Η ύφανση του είναι από υλικά που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού.

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το σάβανο του Ιησού, πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση της σινδόνης. Στο αρνητικό της φωτογραφίας εμφανίστηκε μια εικόνα όπου διακρίνονταν καθαρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αρκετά χρόνια μετά, με τη βοήθεια της NASA, αποδείχτηκε ότι η μορφή στη σινδόνη δεν δημιουργήθηκε με τη χρήση θερμότητας. Αυτό σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη φωτοσκιάσεων στη μορφή έδειξε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας τεχνικής φωτογράφισης.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα μία διαδικασία για την μέτρηση της ηλικίας της σινδόνης με τη χρήση μεθόδου άνθρακα 14. Διαπιστώθηκε ότι χρονολογείται γύρω στο 1260 με 1390 μ. αρκετούς αιώνες, δηλαδή, μετά την εποχή που έζησε ο Ιησούς.

Υπήρξαν τα Σόδομα;

Τα Σόδομα ισοπεδώθηκαν σύμφωνα με τις Γραφές, γιατί οι κάτοικοί τους ήταν βουτηγμένοι στην αμαρτία και τη διαφθορά.

Υπήρξε όντως αυτή η πόλη της ακολασίας στα νότια της κοιλάδας του Ιορδάνη;

Οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν το 2005 στην περιοχή Ταλ ελ Χαμάαμ βρήκαν μια μεγάλη πόλη της Εποχής του Χαλκού και υποστηρίζουν πως πληροί όλα τα κριτήρια για να είναι τα Σόδομα. Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ανακαλύψει ίχνη παλατιού, πύργους, καθώς και αμυντικές ζώνες.

Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ευδοκίμησε στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και ήταν ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος, όπως περιγράφεται στη Βίβλο. Περαιτέρω στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς είναι ότι το Ταλ ελ Χαμάαμ ξαφνικά εγκαταλείφθηκε σε κάποιο χρονικό σημείο προς το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

Ήταν μια ακατοίκητη έρημος για πάνω από 700 χρόνια, αλλά στη συνέχεια, μετά από αυτούς τους επτά αιώνες, άρχισε να ακμάζει και πάλι, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα και τα λείψανα ενός οικισμού της Εποχής του Σιδήρου.

Θα μπορούσε αυτό να είναι η καταστροφή-τιμωρία που περιγράφεται στη Βίβλο; Είναι πολύ πιθανό!

Έγινε ο Κατακλυσμός του Νώε;  

Πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες ιστορίες της Βίβλου. Ήταν πραγματικά μια πλημμύρα που κάλυπτε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο αρχαιολόγος Ρόμπερτ Μπάλαρντ δεν έκρυψε την περιέργεια του όταν άκουσε τη θεωρία για το πως πριν από χιλιάδες χρόνια μια τεράστια  πλημμύρα σχημάτιζε τη Μαύρη Θάλασσα όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Καθώς τελείωσε η τελευταία εποχή των παγετώνων, άρχισαν να λιώνουν τεράστιοι πάγοι σε όλο τον κόσμο. Η Μεσόγειος Θάλασσα  υπερχείλισε και το νερό υπερπήδησε τη σημερινή ζώνη της ευρωπαϊκής Τουρκίας και κατέληξε στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ήταν τότε μια μικρή λίμνη γλυκού νερού. Η δύναμη του νερού ήταν διακόσιες φορές εκείνη των καταρρακτών του Νιαγάρα και κατέστρεψε τα πάντα στην πορεία του.

Ο Ballard πήγε να βρει στοιχεία και διαπίστωσε ότι 400 πόδια κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας ήταν μια αρχαία ακτογραμμή. Περίπου 37.000 στρέμματα γης και τα πάντα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των ζώων, φαίνεται ότι έχουν καταστραφεί ακαριαία πριν από 5.000 χρόνια.

Ίσως λοιπόν η Αγία Γραφή αποτυπώνει και εξηγεί με αυτό τον τρόπο τη φυσική αυτή καταστροφή.

Πού δίκασαν τον Ιησού

Την εποχή του Ιησού βασιλιάς στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Ηρώδης ο οποίος έχει μείνει γνωστός για τη σφαγή των νηπίων.

Ωστόσο ήταν ήδη νεκρός όταν έσυραν τον Χριστό στο παλάτι του για να εμφανιστεί στον Πόντιο Πιλάτο.

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν στα ερείπια του παλατιού του Βασιλιά Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ, την περιοχή όπου έλαβε χώρα η δίκη του Ιησού Χριστού.

Η ανασκαφή που έγινε το 2015 σε ένα εγκαταλειμμένο παλιό κτίριο κοντά στο Μουσείο του Δαβίδ αποκάλυψε τα ερείπια του παλατιού έτσι όπως περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη.

Η ανασκαφή συνεχίζεται

Έμεινε ο Ήλιος ακίνητος;

Ο Ιησούς του Ναυή υπήρξε ηγέτης του έθνους του Ισραήλ και διάδοχος του Μωυσή, Στις μάχες των οποίων ηγήθηκε, οι Ισραηλίτες ευνοήθηκαν με θεϊκή παρέμβαση! Μία από τις πιο εντυπωσιακές είναι πως ο ήλιος έμεινε ακίνητος στον ουρανό ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μάχη κατά των Αμορραίων.

Μέχρι τον περασμένο αιώνα γλωσσολόγοι πίστευαν ότι είχαν την απάντηση.

Η εβραϊκή λέξη «ντιμ», που συνήθως μεταφράζεται ως «σταμάτησε να κινείται», θα πρέπει πραγματικά να ερμηνευθεί ως «σταμάτησε να λάμπει». Αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι κατά τη διάρκεια της μάχης σημειώθηκε έκλειψη.

Το 2017 ερευνητές αποφάσισαν να αναζητήσουν μια δακτυλιοειδή έκλειψη, όπου ο Ήλιος δεν καλύπτεται εντελώς. Περιόρισαν το χρονικό πλαίσιο συγκρίνοντας τις πληροφορίες της Παλαιάς Διαθήκης με μια αιγυπτιακή πηγή που αναφέρει τους Ισραηλίτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δακτυλιοειδής έκλειψη συνέβη στην περιοχή στις 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. και θα μπορούσε να είναι κάτι που η Βίβλος προσπαθεί να περιγράψει.

Πού βρήκαν τα μυθικά πλούτη ο Σολομών και η βασίλισσα του Σαβά;

Κατά τη Βίβλο, όταν η βασίλισσα του Σαβά άκουσε για τη φήμη του Σολομώντα, γοητεύτηκε και πήγε να τον συναντήσει.

Έφτασε στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη συνοδεία, με καμήλες που κουβαλούσαν καρυκεύματα, χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Ωστόσο ο Σολομών ήταν ήδη βαθύπλουτος, με χρυσό, ασήμι, χιλιάδες άλογα και έναν θρόνο από ατόφιο χρυσό και ελεφαντόδοντο.

Πως απέκτησαν όλα αυτά τα μυθικά πλούτη;

Τα ορυχεία χαλκού στο Ισραήλ εκτιμούνταν πως ξεκίνησαν πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια. Αλλά το 2013, μια ανασκαφή ανακάλυψε ότι τα ορυχεία χρονολογούνται από την περίοδο του βασιλιά Σολομώντα. Η χρονολόγηση με ραδιοϊσότοπα έδειξε ότι υπήρχαν στη βασιλεία του.

Όσο για τη βασίλισσα του Σαβά μια ανασκαφή το 2012 βρήκε ένα αρχαίο χρυσωρυχείο στην περιοχή που εικάζεται πως διοικούσε. Βρέθηκαν το έμβλημα του βασιλείου και υπάρχουν επιγραφές χαραγμένες στη γλώσσα που μίλησε.

Από τι πέθανε ο Ηρώδης;

Ενώ στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο μαθαίνουμε τα πάντα για τη σφαγή των νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης στη συνέχεια δεν υπάρχει παρά μόνο μια μονολεκτική αναφορά πως  «πέθανε».

Σε αντίθεση με πολλούς από όσους αναφέρονται στη Βίβλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βασιλιάς Ηρώδης ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο. Έζησε αλλά από τι πέθανε;

Αναφερόμενος σε παλαιότερους ιστορικούς, καθώς ο ίδιος έζησε μερικές δεκαετίες μετά τον Ηρώδη, ο Ιώσιππος περιγράφει τα συμπτώματα.

Είχε πυρετό, όχι πολύ ψηλό, ανυπόφορη φαγούρα σ’ ολόκληρο το σώμα του, συνεχείς πόνους στα έντερα, όγκους στα πόδια, ερεθισμό στην κοιλιακή χώρα και γάγγραινα στους όρχεις. Είχε επίσης σπασμούς, άσθμα και δύσπνοια.

Μια απάντηση έδωσε η Ιστορική Κλινικοπαθολογική Διάσκεψη του Πανεπιστημίου του Μεριλαντ όπου συγκεντρώνονται οι ειδικοί και αποφαίνονται για τα αίτια θανάτου επιφανών ανδρών.

Όπως αποφάνθηκαν, ο Ηρώδης έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αγνώστου αιτίας. Η ανεπάρκεια περιπλεκόταν από την σπάνια γάγγραινα των όρχεων- Φουρνιέρ.

Ποιες ήταν οι πληγές του Φαραώ

Όταν πριν από 3.500 χρόνια η Αίγυπτος βίωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μια σειρά τρομερές καταστροφές ήταν, σύμφωνα με τη Βίβλο, η θεϊκή παρέμβαση με στόχο να απελευθερωθεί ο εβραϊκός λαός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, όσα συνέβησαν ίσως να ήταν απλά ένα άσχημο παιχνίδι που έπαιξε η φύση στους Αιγυπτίους.

Το 2010, οι κλιματολόγοι διαπίστωσαν ότι υπήρξε δραματική μετατόπιση του αιγυπτιακού κλίματος κατά τη λήξη της βασιλείας του Ραμσή Β. Υπήρξε ξαφνική ξηρή περίοδος μετά από δεκαετίες βροχών. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την πτώση της στάθμης του νερού του Νείλου και στα στάσιμα νερά δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για τα τοξικά κόκκινα φύκια.

Τα τοξικά άλγη προκάλεσαν ταχύτερη αναπαραγωγή των βατράχων. Όταν τα βατράχια πέθαναν, αυξηθήκαν τα έντομα. Μια επιδημία από τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες «θέρισε» το ζωικό κεφάλαιο και τους ανθρώπους.

Όσο για τις καταιγίδες και το σκοτάδι, η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας πριν από 3.500 χρόνια προκάλεσε σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας παντού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδες που έκρυψαν τον Ήλιο, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες που αγαπούν οι ακρίδες. Όλα ταιριάζουν…

Η θάλασσα χωρίστηκε στα δύο;

Η Βίβλος θέλει τον Μωυσή,  κυνηγημένο από τους Αιγύπτιους, να οδηγεί το λαό του Ισραήλ στους μετέπειτα Ιερούς Τόπους, διασχίζοντας και την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία «άνοιξε για να περάσουν» οι Ισραηλίτες.
Τι μπορεί λοιπόν να συνέβη τότε, στην αρχαία Αίγυπτο; Είναι εντελώς φανταστική η ιστορία αυτή της Βίβλου ή όντως συνέβη;

Υπάρχουν δυο θεωρίες. Η πρώτη τονίζει πως αυτό που σήμερα στα εβραϊκά  μεταφράζεται ως Ερυθρά Θάλασσα, σήμαινε  «Θάλασσα των Καλαμιών». Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι μια βραχώδης λιμνοθάλασσα όπου μια ριπή ανέμου μπορεί για λίγη ώρα να απομακρύνει το νερό, ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στο Δέλτα του Νείλου.

Η δεύτερη το αποδίδει στο φαινόμενο της παλίρροιας. Καθώς ο Μωυσής γνώριζε καλά την περιοχή, μπορούσε να προβλέψει πότε ακριβώς θα συμβεί και πότε τα νερά θα «ανοίξουν» το δρόμο για το λαό και τη σωτηρία του. Αντίθετα, ο αιγυπτιακός στρατός, υπό την ηγεσία των Φαραώ δεν γνώριζε πως η παλίρροια επιστρέφει… Μην μπορώντας να το προβλέψει κανείς τους, οι Αιγύπτιοι πνίγηκαν και οι Ισραηλίτες σώθηκαν!

Κάτι ανάλογο, λένε οι επιστήμονες συνέβη και το 1798, όταν ο Μέγας Ναπολέων με ένα μικρό αριθμό στρατιωτών επιχειρούσε να διασχίσει τον Κόλπο του Σουέζ, και πάλι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ διέσχιζαν την περιοχή όπου το νερό με το ζόρι τους έφτανε ως τους αστραγάλους, ξαφνικά η παλίρροια άρχισε να ανεβαίνει και μάλιστα παραλίγο να τους πνίξει.

Πώς περπάτησε ο Ιησούς στο νερό

Αφού έδωσε τροφή στα πεινασμένα πλήθη, πολλαπλασιάζοντας μερικά καρβέλια με ψωμί και λίγα ψάρια, ο Χριστός έσωσε το ποίμνιό του από μία καταιγίδα που ερχόταν απειλητικά περπατώντας πάνω στο νερό.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από ομάδα Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων, στη λίμνη Κινερέτ στην οποία «περπάτησε» ο Χριστός δημιουργούνται πολύ συχνά στρώσεις από πάγο, όχι λόγω εξωτερικής θερμοκρασίας, αλλά λόγω υπόγειων ρευμάτων, οπότε είναι πιθανό να στεκόταν πάνω σε ένα κομμάτι πάγου, το οποίο αντέχει το βάρος ενός ανθρώπου, ενώ αν είχε βρέξει πρόσφατα δεν θα ήταν και εύκολα ορατό!